Bij een workshop kennismaken met paardencoaching werd ik aan het denken gezet. In eerste instantie over hoe ver je kunt doorvragen als coach in een voor elkaar onbekende groep als er op systemisch vlak een “niet gezien worden” thema ontstaat. Vaak is dit thema namelijk erg beladen en wat wil iemand dan in een groep onbekenden laten zien.

In de workshop laat ik mensen zien wat er zoal kan met paardencoaching. Bijvoorbeeld een teamopdracht met activiteit, een systemische teamopdracht, individuele coaching en coachen met paarden voor kinderen en mensen met autisme.
In het systemisch werk staat het systeem centraal: we leven allemaal in allemaal in menselijke systemen zoals ons gezin, ons werk, de vereniging waar we op zitten, de school en opleidingen die we volgen, onze vriendenkring, etc. De regels en ook onbewuste wetten in dergelijke systemen zijn vaak ingewikkeld. Het wordt steeds duidelijker dat veel organisatorische en persoonlijke problemen een systemische oorzaak hebben. Door het probleem op te stellen kunnen verborgen dynamieken duidelijk worden en kun je hier verandering in brengen. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen (gezin van herkomst) waarin we zijn opgegroeid. De opstellingen doe ik met paarden en personen.

In de groep van vijf personen die ik neerzette vroeg ik de mensen een plaats uit te zoeken in de wei waar het goed voelde en na een tijdje liet ik ze met iemand van plaats verwisselen. Na het wisselen van plaats werd één persoon door mijn beide paarden afgeschermd. Het eerste wat bij mij opkwam was: Wie wordt er niet gezien of wil er niet gezien worden. Ik stelde de vraag en kreeg een ontwijkend antwoord. Tja, dilemma: doorvragen of laten rusten. Ik besloot het te laten rusten vanwege de samenstelling van de groep. Toch houdt het mij na twee dagen nog bezig. Het is een beladen thema. Iedereen wil gezien worden, toch? Het is de meest universele behoefte van mensen en de op één na hoogste laag van de Pyramide van Maslow. Als mens willen we gezien worden, echt gezien worden! Die behoefte is vaak de drijvende motor in een lopend of escalerend conflict, mensen gaan vaak net zo lang door totdat aan die behoefte is voldaan.

Voor mij begint gezien worden vaak met luisteren. Want heb ik met al mijn behoeften eigenlijk al goed naar de ander geluisterd? En heb ik naar mezelf geluisterd? Want om gezien te kunnen worden, moet er ook iets zijn dat gezien kan worden. Ik kan heel veel eisen van de ander, over zijn vaardigheden en bereidheid om mij te zien. Maar hoe ver komt die ander ermee als ik mezelf niet laat zien? Hoe moet de ander weten wat ik wil, als ik dat niet uitspreek? Of als ik mijn behoeften verberg achter andere woorden of zelfs achter verwijten.
Wat nou zo mooi is hiervan is dat luisteren ook bijdraagt in het voorkomen van conflicten, maar ook dat je de ander door écht naar hem of haar te luisteren, de ander écht te zien, een ongelofelijk waardevol cadeau geeft. Want wat is er waardevoller dan échte, oprechte, onverdeelde aandacht? En ook al ben je het samen inhoudelijk nog zo oneens, zo lang je elkaar écht kunt zien en horen, is er verbinding. En dan kom je er samen wel uit!

Wil je ook eens ervaren of je wel ziet of gezien wordt? Kom het dan eens met de paarden ervaren! Via de contact pagina of horse4life@kpnmail.nl kun je vrijblijvend een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek of workshop.

Pin It on Pinterest

Share This