Is wat ik vaak te horen krijg. En dan met de nadruk op ‘die paarden’.

Tja, wat doe ik daar nou mee……eigenlijk niets. Ze doen iets met jou waarschijnlijk. Maar hoe leg ik nou uit wat het is wat ik doe zonder dat het bestempeld wordt als ‘zweverig’ of ‘iedereen kan zich coach noemen’.

Ik zou je kunnen vertellen over kinderen met autisme die tot rust komen in de aanwezigheid van, of op, het paard. Hoe het ritme van het paard een reactie in het lichaam teweegbrengt waardoor het voor sommige kinderen mogelijk wordt te praten, zindelijk te worden, te spellen, rekenen en contact te maken. Hoe kinderen met adhd komen om paard te rijden, zodat ze op de rug van het paard in volledige ontspanning hun hoofd leeg kunnen maken en kunnen luisteren naar de geluiden in het bos en hun verhaal kunnen doen.

Maar ook hoe kinderen door de paarden te borstelen en te praten over wat de paarden doen dit kunnen vertalen naar hun eigen leven, waarin ze soms onzeker zijn, twijfelen of ze het wel goed genoeg doen of zelfs of ze wel goed genoeg zijn. Waar ze praten over gepest worden, de scheiding van hun ouders, waarom ze soms zo boos of verdrietig zijn…..Waar ze komen om te mogen zijn wie ze zijn, zonder oordeel en waar we kijken hoe we anders met de dingen kunnen leren omgaan waar ze soms even over struikelen.

Maar ik kan je ook vertellen over hun ouders, die het soms even niet meer weten, waar hun kinderen ze een spiegel voorhouden en ze herinnerd worden aan hun eigen onzekerheden. Waar de paarden feilloos laten zien wat er speelt doordat ook zij spiegelen wat er binnenin ons gaande is.

Maar wat doe ik……eigenlijk niet veel. Ik rij paard, sta met mijn paarden in een bak, luister naar je, stel wat vragen en kijk naar wat mijn paarden doen en wat jij doet. En toch doet het iets. Ik hoor over inzichten, kinderen die praten, rustig worden en anders naar dingen kunnen kijken. Kinderen die weer vrolijk zijn en zelfvertrouwen hebben. 

Nieuwsgierig? Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek….en ervaar wat ik doe met die paarden!

Pin It on Pinterest

Share This